Levesek
Fokhagymakrémleves
(2 személyre )
8 duci fokhagymagerezdet összetörsz , majd vajon( vajjal v. margarinnal krémesebb lesz ) vagy olajon kicsit megpirítod, szórsz rá lisztet , majd egy kicsit így is pirítod és felengeded az alábbi keverékkel, és jól kiforralod.
Fél pohár tejföl , ételízesítő , őrölt bors , őrölt szerecsendió ( ez mindenképp kell ! ettől lesz nagyon finom) víz .
A fűszereket utólag még pótolhatod a levesbe.Amennyiben nem lesz elsőre elég krémes, utólag egy pici tejben elkevert liszttel lehet sűríteni. Levesbetéttel ill pirított kenyérkockával nagyon finom. Magas vérnyomásra különösen ajánlott, de egy hideg téli estén is csodát tud tenni .
Jó étvágyat:-))
Tárkonyos pulykalevesem amúgy egyszerűen
.
Kevés pulykahúst kb 10-15 dkg ( mell, comb..) olajon picit megfuttatom, hogy fehér legyen, ezután szórok rá kevés lisztet kis pirospaprikát és felengedem vízzel , mehet bele ételízesítő , kevés szerecsendió ,két babérlevél és kb fél teáskanálnyi tárkony ( ezt érdemes apránként adagolni , mert erős fűszer ) ,egy-két gerezd fokhagyma és zöldbab ( így tüntetem el szép lassan a fagyasztómból a nem szeretem zöldbabot ) , majd mikor ez majdnem kész , kézi tarhonyát főzök bele, de csak annyit hogy leveses maradjon és behabarom egy fél pohár tejföllel.
Biztosan nagyon finom más zöldségekkel is , ami épp van otthon ( gomba, répa, borsó ...) , de nekem ez így spórolósan gyors egyszerű és ízletes, kiadós leves.
Kukorica krémleves egyszerűen
Két konzerv kukoricát, ízlés szerint felkarikázott póréhagymást ételízesítős vízbe felteszek főzni. Amikor megfőtt összeturmixolom a levest, .
Aki szereti a zöld fűszereket az apríthat bele friss petrezselymet, kakukkfüvet, lestyánt... - de vigyázzunk mert a fűszerekből is megárt a sok -.
Leves betét, vajgaluska, pírított zsemlekocka illik hozzá kinek, kinek ízlése szerint.